Zapiski z Chin » Chiny » Ciasteczko księżycowe
Ciasteczko księżycowe
Drugą okazją do długiego świętowania było przypadające w tym roku na 3 października Święto Księżycowe (ZhongQiuJie) – mające kilka tysięcy lat święto czczenia księżyca.
Święto to przypada na 15 dzień 8 miesiąca księżycowego (zazwyczaj wrzesień lub początek października w naszym kalendarzu). Jest też to także dzień, kiedy księżyc jest największy i najokrąglejszy.
Jak to ze świętami w Chinach, także i z tym wiąże się specjał kulinarny. Są to ciasteczka księżycowe – przypominające wyglądem babeczki/mufinki – choć zdecydowanie pełniejsze, cięższe i bardziej wypełniające żołądek.
Środek ciasteczka wypełnia się nadzieniem – już to żółtkiem jajka (smak cokolwiek specjalny – nie każy polubi), już to fasolą, już to serem, kokosem, czekoladą, kawą, nadzieniem o smaku zielonej herbaty…
Jak widać – każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego jeszcze są lodowe ciasteczka księżycowe (jak łatwo się domyślić – z lodami jako wypełnieniem).
Święto to jest także jednym z najważniejszych chińskich świąt. Jeśli tylko jest okazja – całe rodziny zasiadają tego dnia do smakowania ciasteczek i podziwiania księżyca w pełni.
Dla mnie była to także wyprawa w głąb prowincji Anhui, gdzie miałem okazję poznać rodzinę mamy Heleny i poznać kolejny wycinek chińskiej kultury.
Stąd też już wkrótce kolejne wpisy:
– o jednym z najdroższych chińskich alkoholi – ‘WuLiangYe’, którego cena sięga 700 yuanów (ok 300 pln) za butelke 0.5 l
– o tajemniczych kamieniach z LingBi, których wymyślne kształty wprawiają w zdumienie
Zachęcam więc do zaglądania na stronę!
Wpis z kategorii: Chiny · Tagi: China, Chiny, ciasteczka księżycowe, Mid-Autumn Festival, moon cakes, Swieto ksiezycowe, Szymczyk, Wojciech Szymczyk, Wojtek Szymczyk, zapiski z Chin, Zapiski z Panstwa Srodka, Zhongqiu jie, zwyczaje chinskie